14 Şubat 2011 Pazartesi

Arkitera Seyahat Bursu

Fiziksel Çevre Kalitesi ve Gayrimenkul
Fiziksel Çevre Kalitesi, bir yeri kullanan insanların isteklerinin maksimum düzeye çıkarılıp rahatsızlıklarını minimuma indirilmesini birbirlerininkilerle çelişmeyecek ve etkilemeyecek şekilde yapılmasıyla artan veya azalan olgudur. Bir yeri kullanan 3 tip insan vardır:

*O yerde ikamet edenler
*O yerde çalışanlar
*Oradan geçenler

Bu insanların her birinin farklı istekleri ve rahatsızlıkları vardır. O yerdeki fiziksel çevre kalitesini yükseltmek için herkesin istek ve rahatsızlıklarını göz önüne alarak bir çözüm önerisi üretmek gerekir. Fakat bunu yaparken de her insanın, hepsini olmasa da isteklerini azami düzeyde karşılayacak ve bunu yaparken de diğer insanları rahatsız etmeyecek bir çözüm önerisi sunmak gerekir. Fiziksel Çevre Kalitesi olgusu, Gayrimenkul kavramıyla bütünleşince ise bunu sağlamanın önemi daha da çok artar.

Tema
Bir yerin fiziksel çevre kalitesini ölçmek için orada yaşamını sürdüren insanlarla konuşup, oradaki yaşamdan ne kadar memnun olduklarını ve nelerden rahatsız olduklarını bilmek gerekir. Fakat bunu yaparken, iki farklı ülke, şehir, hatta ilçelerde bile orada yaşayan insanların alışkanlıkları, çevrelerinden beklentileri ve istekleri aynı olmayabilir. Bundan dolayı, California'daki ile Tahran'daki fiziksel çevre kalitesi kriterleri aynı değildir. Dolayısıyla orada yaşamını sürdüren insanlarla ayrı ayrı konuşmak, bir anket yapmak gerekir. Eğer bunu yapmak için dünyada 10 tane şehir seçecek olursak bu şehirler şunlar olabilir:
           
            Olasılık 1                                                    
1)Roma / İtalya
2)Amsterdam / Hollanda                    
3)Prag / Çek Cumhuriyeti                       
4)Londra / İngiltere                           
5)Helsinki / Finlandiya                          
6)Saraybosna / Bosna Hersek                       
7)Aşkabat / Türkmenistan                       
8)Toronto / Kanada                          
9)Jumeira / Dubai                           
10)Kaliforniya / ABD       

            Olasılık 2
1)Venedik / İtalya
2)Berlin / Almanya
3)Lüksemburg / Lüksemburg
4)Londra / İngiltere
5)Helsinki / Finlandiya
6)Brüksel / Belçika
7)Barselona / İspanya
8)Bern / İsviçre
9)Jumeira / Dubai
10)Detroit / ABD



Birbirine benzer ve birbirinden farklı bu şehirleri seçmekteki amaç; orada yaşayan insanların oradaki yaşamdan memnuniyetleri ve memnuniyetsizliklerini öğrenerek bunlar arasındaki, varsa, ortak noktaları bulup; fiziksel çevre kalitesi ve gayrimenkul konusunun ne kadar globalleştirilebileceğini görmektir. Bunu yanı sıra fiziksel çevre kalitesi ve gayrimenkul konusunda farklı kültürlere sahip şehirlerdeki problemleri bulup bunlara çözüm önerisi getirebilmektir. Tabiki sizinde farkettiğiniz gibi fiziksel çevre kalitesini azami düzeye çıkarmada, oradaki halkın gelir seviyesinin de etkisini incelemektir. 

          Olasılık 3
1)Sidney / Avustralya
2)Wisconsin / ABD
3)Detroit / ABD
4)Roma / İtalya
5)Venedik / İtalya
6)Jumeira / Dubai
7)Al Warqa / Dubai
8)Prag / Çek Cumhuriyeti
9)Toronto / Kanada
10)Londra / İngiltere


Yine birbirinden farklı şehirler ve aynı ülkedeki şehir çiftlerinden oluşan bu olasılıkta ise amaç; yine orada yaşayan insanların oradaki yaşamdan memnuniyetleri ve memnuniyetsizliklerini öğrenerek bunlar arasındaki, varsa, ortak noktaları bulup; fiziksel çevre kalitesi ve gayrimenkul konusunun ne kadar  globalleştirilebileceğini görmektir. Fakat bu olasılıkta bulunan aynı ülkedeki şehir çiftlerinden yola çıkarak, aynı kültüre sahip insanlar arasında bile istek, beklenti, memnuniyet ve memnuniyetsizlik farklarını bularak, fiziksel çevre kalitesini yükseltmek için yapılacak şeylerin global olamayacağı, aksine bu işin bu eylemin yapılacağı yerdeki insanların görüşlerine göre değişiklik gösterebileceği ihtimalini değerlendirmektir. Yine, sizinde farkettiğiniz gibi fiziksel çevre kalitesini azami düzeye çıkarmada, oradaki halkın gelir seviyesinin de etkisini incelemektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder